Nieuwbouw Varvik Uitvaartzorg op koers met betrokken partners
Aan de Varviksingel verloopt de nieuwbouw van Varvik Uitvaartzorg voorspoedig. In maart van dit jaar is gestart met de sloop van het oude gebouw en de bouwwerkzaamheden zijn in volle gang. Naar verwachting wordt het nieuwe pand eind 2025 opgeleverd. Rust, troost en menselijkheid: Het wordt een plek die niet alleen functioneel en duurzaam is. Bouwprojectmanager Jan Jansen en architect Renzo Pavanello van bct architecten die de nieuwbouw ontwierpen, geven een kijkje achter de schermen van het ontwerp en de keuzes die eraan ten grondslag liggen.
De opdracht voor de nieuwbouw kwam voort uit een langdurige samenwerking. Bouwbegeleider Han Hannink, bekend binnen de branche, bracht Varvik in contact met bct architecten. Na een presentatie door twee architectenbureaus koos Varvik voor bct, mede op basis van hun ervaring met uitvaartgerelateerde gebouwen als die van Crematoria Twente, waaronder de projecten in Usselo, Almelo, Oldenzaal en Borne.
Klankbordgroep
Het traject begon met het opstellen van een programma van eisen. Daarbij werd nauw samengewerkt met een bouwcommissie en een klankbordgroep met onder meer uitvaartverzorgers, bestuurders en medewerkers. “Zo ontstaat stap voor stap een ontwerp dat qua sfeer, logistiek, functionaliteit en techniek voldoet aan de verwachtingen,” aldus Jan, “Dit proces neemt ongeveer een jaar in beslag, en ook daarna blijven we continu toetsen en bijsturen in overleg met alle betrokkenen.”
Troostrijk en warm
Centraal in het ontwerp staat de wens om een warme, troostrijke omgeving te creëren. “De aula vormt het hart van het gebouw,” vertelt Renzo, “In de oude situatie was deze vrij gesloten en gedateerd. We wilden nu een transparante en open ontvangsthal creëren als een zachte overgang naar de ceremonieruimte. Geen kille entree, maar een uitnodigende plek met een vriendelijke sfeer.” Er is bewust gekozen voor hellende plafonds in de hal en aula. “Dat komt niet alleen de akoestiek ten goede, maar maakt de ruimtes visueel ook prettiger en minder streng. Bovendien kunnen we zo technische ruimten voor de luchtbehandeling onzichtbaar integreren.”
Groene elementen
Materiaalgebruik speelt een belangrijke rol in de beleving van het gebouw. Hout is zowel aan de buitenzijde als in het interieur nadrukkelijk aanwezig. De kleurstelling is warm en natuurlijk, met terra- en groentinten die ook terugkomen in het tapijt, behang en meubilair. “Deze rustgevende sfeer is doorgevoerd in de aula, condoleanceruimtes en de 24-uurskamers,” licht Jan toe, “En langs de buitenzijde van de gevel wordt een groene strook opgenomen. Dankzij grote ramen tot aan de vloer blijft het contact met buiten behouden en ontstaat er een groene blik naar buiten.
Gerecyclede vloerbedekking
Naast sfeer en beleving is het gebouw ook praktisch en toekomstgericht ontworpen. Er is veel aandacht besteed aan de routing binnen en rondom het pand, voor zowel bezoekers als personeel. De logistiek is verbeterd, onder andere bij het aanrijden van rouwauto’s en het organiseren van gelijktijdige uitvaarten en condoleances. Daarnaast is duurzaamheid een speerpunt. “We hebben gekozen voor gecertificeerd hout, onderhoudsvriendelijke materialen en circulaire toepassingen, zoals vloerbedekking van gerecycled materiaal,” vertelt Jan. De nieuwbouw is volledig gasloos en maakt gebruik van warmtepompen, die binnen zijn geplaatst om geluidsoverlast te voorkomen. Daarnaast zijn bestaande onderdelen hergebruikt, zoals de fundering, vloerplaten en delen van de achtergevel. “Wat nog dertig jaar mee kan, laten we staan. Alles slopen zoals vroeger is niet meer van deze tijd.”
Een plek van menselijke benadering
Wat hopen de architecten dat bezoekers straks ervaren bij binnenkomst? Renzo: “Dat iedereen zich welkom voelt. Dat het een fijne plek is om afscheid te nemen van een dierbare.” Jan voegt toe: “Vroeger zat je vaak in een koude kerk met harde banken. Nu willen we juist een warme, comfortabele omgeving bieden. Afscheid nemen is al moeilijk genoeg.”
De samenwerking met Varvik ervaarden beiden als prettig en helder. “Een no-nonsense aanpak, korte lijnen en een duidelijke visie. Dat maakt zo’n intensief project tot een gezamenlijk resultaat.”