Nieuwbouw Varvik Uitvaartzorg is geen doorsneebouwproject voor Trebbe

De ruwbouw en staalconstructie staan. De wanden zijn geplaatst. Tot nu toe verloopt de vernieuwbouw van Varvik Uitvaartzorg voortvarend. Waar architectenbureau bct het ontwerp realiseerde, is ontwikkelende bouwer Trebbe verantwoordelijk voor de uitvoering. Tom Vetketel, uitvoerder bij Trebbe, vertelt over het bouwproces, de samenwerking en de uitdagingen bij dit bijzondere project.

Toen de bestekstukken gereed waren, werd Trebbe geselecteerd als bouwer na een aanbesteding onder drie partijen. “We waren eerder betrokken bij de verbouwing van de naastgelegen Vredeskerk,” vertelt Tom. “Dat was voor Varvik aanleiding om ons te benaderen. Onze offerte was bovendien het meest gunstig.” Sinds maart is het bouwteam actief op de locatie aan de Varviksingel. Eerst met sloopwerkzaamheden, waarbij de begane grondvloer behouden bleef en nu in de fase van ruwbouw. “Dat was wel even puzzelen: om iets nieuws te bouwen rond bestaande elementen vraagt een slimme aanpak. Maar het is gelukt.”

Uitvoering klopt

Trebbe verzorgt het bouwkundige deel van het project, de installatietechniek wordt uitgevoerd door HM, waarbij Trebbe de coördinatie op zich neemt. In wekelijkse bouwvergaderingen wordt alles afgestemd met bct, bouwbegeleider Han Hannink, Varvik Uitvaartzorg en de installateur. Tom: “De samenwerking verloopt prettig. Iedereen weet waarvoor hij komt. Bct heeft een mooi ontwerp gemaakt en wij zorgen dat het klopt in de uitvoering.”

Gevelbekleding

De uitstraling van het nieuwe uitvaartcentrum is anders dan de meeste projecten die Tom begeleidt. “Wij doen veel woningbouw, kantoorprojecten en ziekenhuisrenovaties. Dit is echt iets bijzonders. Iedereen in Enschede kent het pand. De uitstraling wordt prachtig, dankzij materialen als lunawood voor de gevelbekleding en een lattenplafond in plaats van het gebruikelijke systeemplafond. Dat het geen alledaags werk is, maakt het mooi.”

Strakke planning

Het bouwproject kent een doorlooptijd van tien maanden. In de drukste periodes werken er zo’n 25 mensen op de bouw, nu zijn dat er vijf van Trebbe plus enkele ingehuurde krachten. “Als je eenmaal een goed ritme te pakken hebt, loopt het als een trein,” glimlacht Tom. Wel waren er uitdagingen, zoals de scheidingsmuur met de buren die moest blijven staan en de aanwezigheid van asbest. “Maar het hoort erbij. We lossen het telkens samen op.” Na de bouwvak start de afbouwfase. “Dan komt alles samen. Meerdere partijen werken tegelijk, van tegelzetters tot plafondbouwers. Alles moet kloppen en volgens planning verlopen. We leggen het daarom strak vast, met dagplanningen op een groot whiteboard.”

Rouwauto’s

De locatie aan de Diekmanstraat vraagt extra aandacht qua logistiek. “Je zit in een bestaande wijk met woningen en een kerk. Daarnaast grenst het terrein aan de wijk waar nu 190 woningen van Domijn zijn gesloopt en waar opnieuw gebouwd wordt. We stemmen daarom goed af met de omgeving. Bijvoorbeeld over waar we wel of niet materialen mogen plaatsen. Ook de rouwauto’s van Varvik zijn hier nog gestald en moeten bereikbaar blijven. Daar houden we rekening mee.”

Infiltratiekratten

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in dit project. “We hebben onderdelen van het oude gebouw hergebruikt, zoals de vloer en delen van een gevel. Dat is beter voor het milieu dan alles slopen. Daarnaast worden infiltratiekratten geplaatst om regenwater op te vangen, zodat het riool minder wordt belast.”

Voldoening

Wat maakt dit project voor Tom geslaagd? “Als de klant tevreden is. Daar draait het om. En als je dan ziet dat het er ook echt mooi uitziet, geeft dat vooral voldoening. Dit is een gebouw waar nabestaanden op een emotioneel moment in hun leven komen. Dan moet het kloppen, tot in de details.”