Social media bij overlijden

๐–๐š๐ญ ๐ ๐ž๐›๐ž๐ฎ๐ซ๐ญ ๐ž๐ซ ๐ฆ๐ž๐ญ ๐ฃ๐จ๐ฎ๐ฐ ๐ฌ๐จ๐œ๐ข๐š๐ฅ๐ฆ๐ž๐๐ข๐š๐š๐œ๐œ๐จ๐ฎ๐ง๐ญ๐ฌ ๐ง๐š ๐ฃ๐ž ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฅ๐ข๐ฃ๐๐ž๐ง?

Zeventig procent van de Nederlanders heeft niets geregeld met wat er met hun Facebook-, Instagram- of LinkedInaccount gebeurt na hun overlijden. Waarom is het belangrijk om dit te regelen en hoe doe je dat?

Nabestaanden weten vaak niet wat ze met de socialmediaaccounts van overledenen aan moeten. Het kan best lastig zijn wanneer er meldingen op bijvoorbeeld Facebook voorbij komen waarin een overledene wordt genoemd of gevraagd wordt hem te feliciteren met zijn verjaardag. Maar het kan ook een positieve kant met zich meebrengen als het account van de overledene nog een tijdlang zichtbaar is. Het kan troost bieden, waardoor niet iedereen meteen wil overgaan tot het opheffen van een account. Het is in ieder geval aan te raden om vooraf dit soort dingen vast te leggen. Het kan namelijk best ingewikkeld zijn als de nabestaanden de inloggegevens niet hebben of als er ruzie ontstaat over het al dan niet voort laten gaan van het socialmediaaccount.

๐„๐ž๐ง ๐ฉ๐š๐š๐ซ ๐ซ๐ข๐œ๐ก๐ญ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ง๐ž๐ง:

โ€ข Zorg ervoor dat er iemand toegang kan krijgen tot je social media accounts en zorg er natuurlijk wel voor dat je deze gegevens steeds bijwerkt wanneer je je wachtwoorden verandert.
โ€ข Stel je โ€˜inactiviteitsvoorkeurenโ€™ in voor het betreffende socialmedia-account.ย Hiermee legt je vast wat er met je account moet gebeuren als deze voor een lange tijd (een time-outperiode die je zelf bepaalt) niet wordt gebruikt.
โ€ข Bepaal of je accounts na overlijden moeten worden verwijderd of dat deze een ingesteldeย herdenkingsstatusย krijgen.ย Geef deze keuze door aan je nabestaanden. Bij veel social media kunnen zij โ€“ na overleg van bewijsstukken zoals een overlijdensakte โ€“ een verzoek indienen om het account te verwijderen of een herdenkingsstatus mee te geven. Het profiel wordt dan omgezet in een โ€˜Ter nagedachtenis aanโ€™-profiel, waarna er geen meldingen van verjaardagen of vriendschapssuggesties verstuurd worden.
โ€ข Wijs een โ€˜digitale erfgenaamโ€™ aan.ย Bij bijvoorbeeld Facebook kun je bij de beveiligingsinstellingen aangeven wie er na het overlijden het profiel en/of paginaโ€™s mag beheren. Deze contactpersoon kan bijvoorbeeld een vastgezet bericht op je profiel zetten en profielfoto wijzigen, maar niet uit jouw naam berichten plaatsen of privรฉberichten lezen.
โ€ข Leg je wensen vast bij de notaris of in een digitale kluis.ย 

S๐จ๐œ๐ข๐š๐ฅ ๐ฆ๐ž๐๐ข๐š ๐š๐œ๐œ๐จ๐ฎ๐ง๐ญ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฐ๐ข๐ฃ๐๐ž๐ซ๐ž๐ง ๐จ๐Ÿ ๐š๐š๐ง๐ฉ๐š๐ฌ๐ฌ๐ž๐ง

De meeste mensen hebben nog niet vastgelegd wat er moet gebeuren met de social-media-accounts na hun overlijden. Je kunt dan het account opheffen, de herdenkingsstatus geven of het voorlopig laten zoals het is. Hoe je het account kunt aanpassen kun je op de verschillende kanalen lezen van het betreffende social medium.