Een laatst rustplaats in de natuur

Natuurbegraven: wat is dat eigenlijk? Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied waarin je begraven kunt worden. Een gewoon natuurgebied, maar dan tijdelijk met een bijzondere functie. De natuurbegraafplaats ziet er ook uit als een gewoon natuurgebied. Plekjes worden namelijk alleen gemarkeerd met een liggende houten boomschijf als herdenkingsteken. Een plek op een natuurbegraafplaats is eeuwigdurend. Daarmee weet je dat jouw laatste rustplaats nooit geruim wordt, maar weet je ook zeker dat die plek blijft.

“Wij willen mensen graag laten ervaren hoe mooi de natuur kan zijn” vertelt Roy van Boekel. Hij is één van de initiatiefnemers van Natuurbegraven Nederland. “We hopen dat mensen zelf voelen wat de natuur voor ze kan betekenen. Het is een fijne plek om te zijn, om al fietsend of wandelend te ervaren dat de natuur je energie geeft, om lekker je hoofd leeg te maken of nieuwe ideeën op te doen, maar ook om te ervaren dat diezelfde plek je kracht en troost kan bieden. We vinden het iedere keer weer bijzonder als we zien dat mensen onze natuurgebieden genieten en zelf hun laatste rustplaats willen uitzoeken. Een plekje dat bij ze past.”

Redenen

De redenen waarom mensen voor een plekje op een natuurbegraafplaats kiezen zijn heel divers. Sommigen willen daarmee vooral een bijdrage aan het behoud en versterken van de natuur, zodat ze voor toekomstige generaties een mooier en fijner Nederland achterlaten. Anderen doen het vooral om hun nabestaanden te ‘ontzorgen’ doordat met het vastleggen van een plekje op een natuurbegraafplaats in één keer alles geregeld en betaald is. Kinderen of andere nabestaanden hoeven later dus nooit te beslissen of ze grafrechten willen verlengen. Voor weer anderen is het vooral belangrijk dat ze zo uiting kunnen geven aan hun verbondenheid met de natuur en dat ze hun nabestaanden een fijne plek willen om te kunnen gedenken.

Natuur

Van Boekel: “Voor ons staat de natuur voorop. Zowel bij het inrichten van een natuurgebied, als bij het maken van de plekjes. Maar ook bij de manier waarop we met mensen omgaan. We willen dat mensen ook in onze werkwijze de rust en ruimte van de natuur ervaren. Bij bepalen het bepalen waar en hoeveel natuurgraven er in een natuurgebied kunnen komen, spelen diverse factoren een rol. De ruimte die de natuur eb het landschap daarvoor biedt is daarbij leidend. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de afstand tot de wortels van een boom of bijzondere planten en dieren. Dit ligt allemaal vast in een ecologisch werkprotocol. Binnen het natuurgebied zijn er daardoor op het ene gedeelte van het gebied dus meer graven dan op andere gedeelten. Daar waar natuurbegraven mogelijk is kunnen mensen zelf een plekje uitkiezen dat bij hen past; waar het voor hen goed voelt. Mensen zijn iedere dag welkom om binnen te lopen in het informatiecentrum of om van de natuur te genieten. De natuurbegraafplaatsen zijn open op de openingstijden van de natuur: tussen zonsopgang en zonsondergang.

Natuurbegraven op Christinalust

Natuurbegraven Nederdland heeft al die natuurgebieden waar natuurbegraven mogelijk is: Heidepol bij Arnhem, Maashorst bij Schaijk en Schoorsveld bij Heeze. Landgoed Christinalust wordt een nieuwe plek waar natuurbegraven mogelijk wordt gemaakt. Het landgoed ligt op een mooie, groene plek in het buurtschap Twekkelo ten Westen van Enschede.

“De komende jaren gaan we aan de slag om het landschap te herstellen”, zegt van Boekel. “Dat doen we samen met Jeroen Jordaan van Landgoed Christinalust. De familie wil het landgoed, voortbouwend op de familietraditie van 5 generaties, duurzaam in stand houden. Zo kunnen ook toekomstige generaties van het landschap en de natuur blijven genieten. We gaan het leefgebied voor planten en dieren verbeteren en we maken het landgoed voor wandelaars beter toegankelijk. Net de keuze voor een natuurgraf hebben mensen niet alleen een mooie laatste rustplaats en een fijne plek om geliefden te herdenken., maar dragen ze ook bij aan het in stand houden van deze bijzondere plek waar je de rust en ruimte van de natuur kunt ervaren en historie zichtbaar blijft.”

www.landgoedchristinalust.nl