Sterke herinneringen

De juiste muziek kiezen voor de uitvaart van je dierbare, is geen eenvoudige taak. Net als foto’s maakt muziek sterke herinneringen los. Iemands lievelingsnummer weer horen kan tot tranen roeren en tegelijkertijd steun en vooral ook troost bieden. Sommige liedjes en muziekstukken hebben inmiddels een klassieke status. Als uitvaartleider hoor ik ze vaak, maar ook voor mij verliezen ze nooit aan kracht. Zoals onderstaande 6 muziekstukken:

1. Time to say goodbye (Con te partiro)
Dit nummer gezongen door Andrea Bocelli en Sarah Brightman gaat over afscheid nemen van een geliefde. Om die reden is het al sinds 1995 geliefde muziek bij een uitvaart.

2. Mag ik dan bij jou
Een indringende tekst prachtig gezongen door Claudia de Breij. In moeilijke tijden zoekt iedereen iemand om bij te schuilen.

3. Ave Maria
Dit is een gezongen of instrumentaal gebed gericht aan Maria, de moeder van Jezus. Binnen de katholieke kerk is het Ave Maria een belangrijk gebed, maar ook voor niet-katholieken kan deze klassieker veel troost bieden.

4. Afscheid nemen bestaat niet
Marco Borsato zingt dat zelfs als je dierbare overlijdt, hij of zij altijd bij je blijft in gedachten.

5. Candle in the wind
Elton John schreef dit nummer over het leven van Marilyn Monroe, maar toen in 1997 prinses Diana overleed en Elton John het in aangepaste vorm op haar begrafenis zong, werd het de meest verkochte single aller tijden. In het nummer hoor en voel en je de pijn van het verdriet om een dierbare. Het nummer biedt nog steeds een grote troost bij gemis.

6. Tears in heaven
Eric Clapton schreef dit nummer om het verlies van zijn zoontje te verwerken. Hij noemde de muziek een soort therapie. Nog steeds herkennen veel mensen hun persoonlijke pijn en gemis in dit liedje, waardoor het vaak gedraaid wordt als uitvaartmuziek.

Harriëtte Bakker, uitvaartleider